Een huis kopen in Utrecht is helaas niet eenvoudig. Utrecht behoort tot de Randstad en is een populaire stad om in te wonen. Binnen een half uur kan je vanaf de stad in Amsterdam staan en binnen driekwartier in Rotterdam of Den Haag. Dankzij de centrale ligging is het een populaire stad om te wonen. We hebben het dan nog niet eens over alles wat de stad te bieden heeft. Mocht je van plan zijn om een huis te kopen in Utrecht, dan hebben we een paar tips voor je. Het kan namelijk niet eenvoudig zijn om ertussen te komen op de oververhitte huizenmarkt in Utrecht.

Wees er op tijd bij

De eerste tip die we geven is om er op tijd bij te zijn. Als een woning op Funda staat komen er binnen een uur soms wel 20 tot 30 aanvragen voor een bezichtiging. Een makelaar kan besluiten een select aantal kijkers toe te laten. Omdat er simel weg te weinig tijd is om alle aanvragen te beantwoorden. Zorg er dus voor dat je alle filters op Funda aan hebt staan of volg een aantal lokale makelaars op Facebook. Zo weet je als eerste dat een woning te koop is en kan je jezelf aanmelden als kijker.

Weet van tevoren hoeveel geld je kan lenen

Het is belangrijk om in het biedingsproces te weten hoever je kan gaan. Als er meerdere gegadigden zijn komt er een biedingsproces. Elke kijker mag één bod uitbrengen. Dit moet je maximale bod zijn. Weet daarom van tevoren hoeveel geld je kan lenen. Ga dus eerst het gesprek aan bij de bank voor je op de huizenmarkt bevindt. Je weet zo precies welk eindbod je kan neerleggen om een huis te kopen.

Zorg voor spaargeld

Helaas gaan de meeste woningen in Utrecht boven de vraagprijs weg. Het gaat hierbij soms zelfs over 30% boven de vraagprijs. Een huis van € 200.000 gaat dus voor € 260.000 weg. Je kan alleen niet meer dan de vraagprijs financieren bij de bank. Mocht je dus van plan zijn om hoger dan de vraagprijs te bieden, dan heb je spaargeld nodig. Of een vader die bereid is het verschil te schenken als voorschot op de erfenis. Schenken aan kinderen kan voor je ouders ook lucratief zijn doordat ze minder belasting hoeven te betalen. Mocht je ouders hebben die vermogend zijn, dan kan het slim zijn om dit uit te laten zoeken.

Kijk vooral naar de ligging en ruimte in een woning

Helaas gaat elke woning voor de hoofdprijs weg in Utrecht. Als een woning netjes afgewerkt is kan een woning zomaar tienduizenden euro’s extra gaan kosten. Soms kan het de moeite waard zijn om genoegen te nemen met een minder afgewerkte woning. Het voordeel is dat je de woning helemaal in je eigen stijl kan afwerken. Zolang er maar voldoende ruimte in het huis is om er minimaal 10 jaar te wonen en de ligging perfect is.

Neem een aankoopmakelaar mee

Ben je bang dat het aankoopproces niet helemaal gaat lopen zoals je wilt? Dan kan je een aankoopmakelaar meenemen. De makelaar kan namens jou de biedingsprocedure uitvoeren. Het enige wat je hoeft te zeggen is de maximale prijs die je kan betalen. Hou er alleen wel rekening mee dat de aankoopmakelaar geld rekent voor de bemiddeling om je woning aan te kopen. Het voordeel is wel dat je er soms beter tussenkomt vooral in de oververhitte huizenmarkt in Utrecht.


editor

Geef een antwoord